test
x

‘Yaşayan Tarih Hisar’, Kentsel Koruma ve Uygulama Çalışmaları

  Yazı Boyutu - 14 +

Tarihi geçmişi M.Ö 200’lü yıllara dayanan, Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı Bursa, fethedilene kadar, Bitinya, Roma ve Bizans idaresinde bir kale şehir olarak varlığını sürdürmüştür.

Üç medeniyetin izlerini taşıyan Bursa Kalesi, kentin kuruluşu ile birlikte inşa edilmiştir. Hisar çevreleyen 3140 metrelik surların,  Hisar Kapı ( Saltanat Kapı), Yer Kapı (Bab-ı Zemin), Zindan Kapı (Bab-ı Sicn), Kaplıca Kapı ve Fetih Kapı (Pınarbaşı) isimleriyle toplam 5 adet kapısı vardır.

 Bu güne gelindiğinde, ‘Tarihi Hisar Bölgesi’ mevcut kentsel fonksiyonunun artan yükü ile aksayan, köhneleşen ve cazibesini yitirmekle kalmayıp kültürel mirasını, kıymetlerini zamanla kaybetmeye meyletmiş durumdadır.

Hisar Bölgesinin mevcut sorunlarını doğru tespit etmek, bu sorunlara uzun vadede çözüm önerileri sunmak ve tarihi bölgeyi özgün dokusuyla, turizm potansiyeliyle, ulusal ve uluslararası alanda çekim merkezi haline getirecek ‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ni yeniden tasarlamak üzere 2014 yılında belediyemizce Hisar çalışmaları başlatılmıştır.

6900 m2 alanı kapsayan Hisar Arkeopark projesi, beraberinde tüm Hisar’ı içine alan bir kentsel tasarım çalışması ile birlikte yürütülmektedir. 2014 yılındaki kazı çalışmalarının başlamasından itibaren sırasıyla;

2018 ekim ayında hisar kitabı hazırlandı.

2018 ağustos ayında Hisar Arkeopark Müze Ve Çevresi Uygulama Projesi hazırlıkları başlatıldı.

2018 yılı ekim ayında kentsel koruma raporu hazırlandı.

2020 ekim ayında paydaşlarımız ile “Hisar” buluşmaları düzenlendi.

Proje çalışmaları hala devam etmektedir.

E-Bülten Aboneliği
E-Mail Adresiniz :